Not: Okuma önerileri ilgili haftalar itibariyle dersten önce güncellenmektedir, bu sebeple lütfen takip edin.
1. Hafta- 12 Şubat
İlk hafta, hukuk felsefesine giriş yapılacak ve genel olarak ders öğrenciye tanıtılacaktır. Bu kapsamda, öğrenciye temel bazı felsefesi kavramlar (epistemoloji, ontoloji, vb.) aktarılacaktır. Bunun yanında hukuk felsefesi dersinin gerekliliği ve önemi üzerinde durulacaktır. Ayrıca, hukuk ile hukuk disiplini/bilimi arasındaki fark üzerinde durulup, hukuk felsefesinin pratikteki bazı yansımalarına değinilecektir. Ayrıca hukuk felsefesi nedir sorusuna, bir tartışma ortamı içinde cevap aranmaya başlanacaktır? Daha sonra hukuk felsefesi, hangi konuları, ne şekilde inceler buna değinilecektir.
İlk hafta kapsamında öğrencilerin, ders kitabının ilk iki bölümü (Giriş ve Hukuk Dogmatiğinin Bilimsel Niteliği bölümlerini) okuyarak gelmesi, Platon’un mağara alegorisi hakkında fikir edinmesi için araştırma yapması gerekmektedir.
Okuma Önerileri
1) Platon’un mağara alegorisi için Platon’un ‘Devlet’ adlı kitabının (Selahattin Eyüboğlu-M. Ali Cingöz çevirisi İş Bankası yay.) 231 ve 235. sayfalarını okuyabilirsiniz.
2) Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi (HFSA Dergisinin) 5. sayısındaki Selahattin Keyman’ın ‘Hukukun Bilimselliği Üzerine” makalesi.
3) Aynı derginin 6. sayısında yer alan Selahattin Keyman, Harun Tepe ve Vecdi Aral’ın ve 17. sayısında yer alan Julius Hermann v. Kirchman’ın makalelerini okuyabilirsiniz.)
2. Hafta- 19 Şubat
İkinci hafta, analitik ve normatif hukuk teorilerine giriş yapılacaktır. Analitik ve normatif kavramları arasındaki ayrım, bunun hukuk felsefesi kapsamında yer alan teorilerdeki görünümü ve özellikle pozitivist ve doğal hukuk ayrımlarına giriş yapılacaktır. Öğrencilerin, ders kitabının 3. ve 4. bölümlerini okuyarak gelmeleri gerekmektedir. Ayrıca, ders kitabı dışında öğrenciler genel olarak hukuki pozitivizm ve doğal hukuk hakkında, daha özelde ise John Austin’in, H.L.A. Hart’ın ve Lon Fuller’in hukuk teorileri hakkında okumalar yapabilir.
Okuma Önerileri
1) John Austin’in hukuk pozitivizmi için Ertuğrul Uzun’un “John Austin: Analitik Pozitivizm” isimli makalesini http://erugrulu.home.anadolu.edu.tr/hfdersnotu_austin.pdf ve ayrıca Andreas B. Schwarz’ın”John Austin ve Dönemin Alman Hukuk Felsesefesi” (çev. İzzet Mert Ertan) makalesini (http://www.journals.istanbul.edu.tr/tr/index.php/hukukmecmua/article/viewFile/10515/9752) okuyabilirsiniz.
2) John Austin’in hukuk anlayışını daha fazla merak edenler, Ayşen Furtun’un John Austin’in Hukuk ve Devlet Teorisi (Seçkin Yay. 1997) kitabını okuyabilir.
3) Hart’ın hukuk kavramı için HFSA Dergisinin 23. sayısında yer alan Şule Şahin Ceylan’ın HLA Hart’ın Yaklaşımıyla Hukuk Kavramı adlı makalesi okunabilir.
4) Hart’ı daha fazla merak edenler için aynı yazarın HLA Hart’ın Hukuk Kavramı (XII Levha Yay,Ocak 2014) kitabı okunabilir.
5) Lon Fuller’in hukuk anlayışı için “Doğal Hukuk:Modern Gelenek” Brian Bix, Çev. Ertuğrul Uzun, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt : 6, Sayı : 2, 2004, s.291-343 isimli çeviri makale okunabilir. Bu makaleye http://web.deu.edu.tr/hukuk/dergiler/DergiMiz6-2/PDF/uzun10.pdf adresinden erişebilirsiniz.
6) Lon Fuller’in hukuk anlayışını daha da merak edenler için Sururi Aktaş’ın Prosedürel Doğal Hukuk Lon L. Fuller’in Hukuk Kavramı (On İki Levha Yay. 2011) isimli kitabına başvurabilirsiniz.