Değerli Öğrenciler, tekrar uzaktan öğretime geçilen bu süreçte, yüz yüze eğitim-öğretim yerini tutması imkansız da olsa bu yöntemi daha verimli hale getirebilmek için aşağıdaki hususlara riayet edilmesini hepinizden rica ediyorum.
Daha önceki tecrübe ışığında, dersin hem sizler için verimli olabilmesi hem de anlatıcı için daha katlanılır olabilmesi adına, ZOOM toplantısına, ders saatinden en az 5 dakika önce katılmanızı ve özellikle kameralarınızın açık olmasını beklemekteyim. Bu iki husus dışında derste sizden beklediklerime ve ders konularına dair ayrıntılı hususları aşağıdaki Ders İzlencesi’nde bulabilirsiniz.
Felsefe, her şeyden önce sorma ve sorgulama sanatıdır. Şeyin, ney olduğunu anlamlandırma ve mantık silsilesi içine yerleştirme amacı güder. Felsefe, toplumların sorgulama ve kabul edilmiş kalıpların dışına çıkmasını sağlayarak aydınlanmayı, otoritelerin doğrularına boyun eğmemeyi ve her bir kimsenin birey bilincine varmasını sağlamış ve hala da bu amaca hizmet etmektedir.
Hukuk felsefesi aslında ne bir salt hukuk ne de bir salt felsefe disiplini içinde yer alan bir konudur. Felsefecinin hukukçu, hukukçunun da felsefeci olması gereğini taşır. Bilakis aksi taktirde bazı soruları sorabilecek bakış açısından yoksunluk o soruları sorulamaz, sorulsa dahi sorulara cevap verilemez hale getirir.
Hukuk felsefesi ile hukukta, adalette iyi ideası belki tam olarak elde edilemez ancak, bu ütopyaya yaklaşılabilir. Ütopyaya yaklaşılması için devletin seçkin, aydın kişileri devlet düzeni için çalışmalarında, kamuyu yavaş yavaş aydınlanmaya vardırabilirler. Hukuk felsefesi hukuka, sistemlerine ve geçerliliğe dair kuramlar geliştirir. Kuramların farklı amaçları olsa da her kuram toplumun ve hukukun gelişimi için önayak olmaktadır.
Felsefe insanın kendisi, yaşadığı toplum üzerinde düşünmesidir. Felsefe hayatımıza var olanların kaynağını sorgulamak anlamlandırmaya çalışmaktır, bilginin peşinde koşmaktır, bunları düşünürken akla dayanmaktır.
Felsefe kendimizi çevremizi tanımamıza yardımcı olur. Kendi başımıza düşünmemize aydınlanmamıza yardımcı olur, felsefe bizi özgürleştirir. Bireyin kendi aydınlanmasını gerçekleştirdikten sonra topluma, dünyaya yardım etme bilincini insana katar.
Hukuk felsefesi, hukukun yaşam içindeki yerini felsefeyle ele alarak açıklamaya çalışan düşünme biçimidir. Hukuk felsefesi bütünseldir, mevcut hukuk düzenini inceler hukukun meşrulaştırılmasını amaçlar. Aynı zamanda hukuk felsefesi insanların toplum içinde birlikte yaşamalarıyla oluşan ilişkilerin daha sağlıklı yürütülmesine yardımcı olur.